サイクロデキストリン(CD)は,グルコース6分子からなるα-CD,7分子からなるβ-CD,8分子からなるγ-CDが食品中の香気成分や色素成分の保持などの目的で用いられている。本研究では,3種類のCDの消化性,腸内発酵性,腸内細菌叢への影響について調べることを目的とした。食餌にそれぞれのCDを2.5%となるように配合し,2週間摂取させた。その結果,コントロール群と比較してα-CD群とβ-CD群において盲腸内容物中のコハク酸が増加した。投与1週目の糞中CDを測定したところ,α-CDとβ-CDが検出された。α-CD群とβ-CD群の糞中腸内細菌叢を解析したところ,Coriobacteriaceae科の割合が増加し,Clostridiaceae科の割合が減少した。以上より,消化されにくいα-CDとβ-CDは腸内での発酵に用いられ,コハク酸や乳酸の産生に関与したことが明らかとなった。
Cyclodextrins (CDs) are cyclic oligosaccharides with attractive applications in the food industry. The most common CDs are α-CD, β-CD, and γ-CD, consisting of 6, 7, and 8 glucose units, respectively. This study aimed to compare the digestion, fermentation, and modulation of microbial composition among the 3 types of CDs in a rat model. Feeding of the diet containing 2.5% (w/w) of α-CD or β-CD, but not γ-CD, for 2 weeks significantly increased the pool of succinate in the cecal content compared to the control. Feces collected during the first week of feeding contained α-CD and β-CD at detectable levels. Fecal microbial analysis revealed that α-CD and β-CD, but not γ-CD, showed an increasing trend in the relative abundance of the family Coriobacteriaceae, and decreased Clostridiaceae. Taken together, undigested α-CD and β-CD were utilized fermentatively with the production of succinate and lactate, particularly with changes in the microbial composition.